Athena


Baykus Suratli; Her zaman kuvvetli; Pazarin zorlu pazarlik ruhu; Komur tava Leydisi

Diger adlari: Athene; Pallas Athene

Orijini: Muthemelen Libya

Sinifi: Olimpos spiriti

En ilkel haliyle Athena cogalma ve uremeyle ilgili hayvanlardan yilan ve baykus tanricasidir. (Baykuslar antik rahim semboludur.) Onun baykuslar, yilanlar ve narlarla olan iliskisi dogurganlik ile olum alemlerini birlestirir.

Athena’nin orijini geleneksel Libyali yasam ve olume hakim Buyuk Anada gizlidir. Onun en eski Yunan enkarnasyonlarinda kadin gizemleriyle ilgili olmaya deva etti: Demirci lordu Hephaestus ile evlendi ve yilanimsi bir cocuk dogurdu ve Atina’daki serpentin ailelere muttefik oldu.

Sonunda kendisini Zeus’un en favori cocugu olarak yaratti ve onun kafasindan dogdu, bir rahimden degil. Ayrica eskiye dair kendi geleneklerini yok etmeye basladi, mesela;

  • kemikten flutunu birakti (yilan dansi icin kullanilan ve seksuel olarak kiskirtici oldugundan)
  • Orestes’i anne katili olmasi icin ikna etti, boylece ‘her zaman babasi’ icin var olacagini acikladi.
  • Medusa’yi, Pallas’i, Arakne’yi, ve Aglaurides’i yok etti ve cocugu Erichtonios’u evlatliktan reddetti.

Athena ve Poseidon Atina’nin yarisan ruhlarindan olmuslardir. Oylar cinsiyet ayrimina gore verildi; erkekler Poseidon’a, kadinlarda Athena’ya oy verdiler. Kadin sayisi fazla oldugundan Athena kazandi. Sonuc olarak da Poseidon’un ofkesini kazandilar ve Atinali kadinlara cezalar verildi: oy haklarini kaybettiler; eskiden oldugu gibi cocuklar artik annelerinin ismiyle degil babalarinin ismiyle anilmaya baslandi; kadinlar artik Atina vatandasi degildiler, sadece erkekler.

Athena’nin bekareti kesinlesti. ( Bu soyle de anlasilabilir, savas tanricasi olarak bakireler bastirilmis, konsantre olmus, patlamaya hazir bir bomba gibi enerjiye sahip gorulurlerdi. Seksuel anlamda iliskisi kesilmis ve ezoterik enerjiye donusturulmutur.)

Olimpos mitolojisine gore Athena, savas kiyafetleriyle dogmustur ve savasmaya hazirdir. Onun dogumu depremlere ve denizde gelgitlere neden olmustur. Sonra Athena Kuzey Afrika’da Cyclops’lar tarafindan yetistirilmek uzere gonderildi.

Athena’ya nerdeyse her sey icin ricada bulunulmustur. Ozellikle kahraman ve akilli erkekleri bir anne gibi korumustur, dugunleri, gelin ile damati ve guvenli dogumlari korumustur. Gemi insacilarin yoneticisidir. Zeus’tan baska onun simseklerinin yerlerini bilen ve onlari kullanmaya gucu olan tek tanricadir.

Afrodit’le yuzeysel bir iliskisi vardir ve Ares’e dayanamaz. Yan yana koyulmamalilar.

Gorunusu: Gri gozlu guzel bir kadin gorunumludur. Ayrica baykus olarak da gorulur.

Ikonagrafisi:

Ozellikleri: Mizrak, zipkin, at basligi, oreke, Gorgon kafasi yada maskesi, dokuma tezgahi, metal calisma tezgahi yada doger sanatsal tezgahlar; mezar kazilarin aletleri; simsek oku.

Rengi: Kirmizi

Sayilari: 3 ve 7

Gunu: Dogungununu her ayin ucuncu gunu kutlar.

Agaclari: Zeytin, mese, sogut, rmut ve nardir.

Gezegeni: Ay

Kuslari: Baykus, les kargasi, akbaba, deniz kartali, kirlangic guvercini.

Hayvanlari: Yilan, orumcek, kurt, kopek, at, aslan, keci, koyun, grifon ve sfenkstir.

Judika Illes’in Encylopedia of Spirits adli kitabindan cevirdim.

1 Yorum (+add yours?)

  1. Trackback: 2010 in review « Dogalterapi's Blog

Yorum bırakın