Relaksasyon Gevseme Teknikleri


Endiselerinizi bir yana birakip gunde 10-15 dakika kendinize ayirin ve gevseme tekniklerini duzenli kullanarak aliskanlik haline getirmeye calisin. Ornegin eger kronik kas gerilimi yasiyorsaniz, progresif kas gevsetme teknigini uygulayarak olasi bas agrisi, boyun agrisi ve bel agrisini azaltabilirsiniz.

Asagidaki teknikler en cok kullanilan dort yontemdir.

 Relaksasyon Teknikleri    

Progresif Kas Gevsetme : 1929’da Edmund Jacobson tarafindan sekillendirilmistir. Kronik kas gerginlikleri, sempatik sinir sistemimizi atesler yani  kalp atisi ve nefesin hizlanmasi gibi strese karsi istem disi reaksiyonlarin duzenlendigi  sinir   sistemi bolumumuzu surekli tetikte tutarak bedenin ve kaslarin agrimasina neden olur. Jacobson anksiyete ve gevsemenin birbiriyle uyumsuz oldugunu yani iki durumunda ayni anda olusmadigini ileri surdu ve istemli olarak rahatlama ile anksiyete turu durumlarin ustesinden gelinebilenecegini ortaya cikardi. 

Ne zaman kullanalim: Fiziksel belirtileri; kas gerginlikleri/tutulmalari, gerilim bas agrisi, boyun agrilari, cene agrilari, omuzlarda tutulma, tedirginlik, uykusuzluk gibi durumlarda.

Diyafragmatik Nefes: Kronik endise dogal nefes alis-verisimizi etkiler.  Gerginlik nefesimizi diyaframdan degil gogusten almamiza neden olur, bu nefes yuzeysel ve hizlidir. Insanlar goguslerinden nefes almak icin yaratilmamislardir. Bir bebegi seyrederek nefesini nasilda karnindan aldigini izleyebilirsiniz. Simdi elinizin birini gogsunuze digerini de gobeginize koyun ve nefes alisverisinizi izleyin. Hangi el hareket ediyor? Goguste daha fazla hareket varsa, gogusten nefes alip veriyorsunuz. 

Gogusten nefes alma hiperventilasyon solunuma sebep verebilir. Ornegin masanizda otururken ve bilgisayarinizin ekranina bakarken, vucudunuz oksijen talebi cok dusuk durumdadir. Oysa gergin ve endiseli oldugunuzda daha hizli nefes alip vermeye baslariz. Boyle olunca aldiginiz oksijen nefesiniz saliverdiginiz karbondioksit oranindan daha fazla olur ve kaninizdaki oksijen seviyesi artip karbondioksit seviyesi azalir bu hiperventilasyon degisimi bedeninizde istenmeyen belirtiler ortaya cikartir orn; agiz kurulugu, yorgunluk, bas donmesi, nefes almada gucluk, uyusma yada kircillasma, hizli kalp atisi, gerginlik, surekli esneme yada ic cekme gibi solunum sistemi belirtileri gordugunuzde bu teknigi kullanin.      

Meditasyon: Meditasyon, yazili tarihin basindan beri insanligin icsel huzura ve gevsemeye verdikleri onemi ortaya cikariyor. Spirituel bir calisma olarak baslayip butun dunyada uygulanan bir relaksasyon gevseme teknigine donusmustur. Meditasyonun ana amaci, zihni sakinlestirmek ve simdiki anin farkindaligini hissetmektir.  Zihni sakinlestirmek ve simdiye odaklanmak bedeninizin gereksiz gerginligini alir ve sizi rahatlatir. Bu da giderek artan icsel huzur yaratir ve endise, gerginlik  azalir.

Ne zaman zaman ayiralim: Kavramsal belirtiler oldugunda; birbiriyle yarisan dusunceler, ‘ya oyle olursa’ dusunceleri, dusuncelere dalip gitmek, konsantre olmakda zorlanmak gibi.

Yonlendirmeli Hayal Etme: Kendinizi endiseli hissettiginizde  zihniniz felaket dusunceleriyle dolup tasabilir. Adrenalin damarlarinizda pompalanir, kalp atisiniz hizlanir ve nefesiniz cabuklasir. Yonlendirmeli hayaller bu rahatsiz edici dusunceleri ve imgeleri  zihninizin gozuyle yani hayalgucunuzle sizi sakinlestiren seyleri dusunerek sakinlesmenizi saglar.

Ne zaman dinleyerek hayal edelim: Zihinsel goruntulerde felaketler varsa (sinavdan kalacagini, ucagin dusecegini, presantasyonun kotu gidecegini dusunmek gibi).

 

Kaynak  : 10 Simple Solutions to Worry, Kevin L. Gyoerkoe ve Pamela S. Wiegartz, New Harbinger pub., 2006, ABD.                                 

4 Yorum (+add yours?)

  1. tuna
    May 17, 2014 @ 00:50:34

    merheba gevşeme konusuna ilgi duyuyorum interneten araştırma yaptığımda onlarca teknikle karşılaştım hangisinin kendime uygun olucana bir türlü karar veremedim bana akşam yatınca yatağımda ve sabah kalkınca yapabileceğim gevşeme teknikleri öretebilirmisiniz teşekkürler

    Beğen

    Cevapla

    • dogalterapi
      May 17, 2014 @ 12:03:13

      Merhaba Tuna,
      Makaledeki nefesle sessizliğe alıştırmasını uygulayabilirsiniz. 5 dk başlayın, 10 dk.ya çıksın. Alışkanlık halinde ve grup meditasyonlarında daha uzun dakikalar bu hissi yaşayabilirsiniz. Gevşemek için bedende olmak gerekiyor. Zihninizle bedeninizin içinde dolaşın. Mesela bir anatomi resmine bakarak ayak parmaklarınızdan başlayıp tüm bedeni tarayın. Ağrı, gerginlik, hafiflik hissettiğiniz alanlara derin nefesler alıp verin. Ve iç sesinizi dinleyin. Olumlu cümlelerle kendinize olumlamalar söylerek gevşemeye yardımcı olabilirsiniz. Örn, “Bedenim rahat ve her nefes alışımla biraz daha sakinlikle doluyor, her nefes verişimde biraz daha gevşiyor. Zihnim şu anda kendi nefesimle bedenimde. Bedenimi hissediyorum ve biraz daha gevşiyorum.”
      Sevgiler

      Beğen

      Cevapla

  2. ponponnur5
    Ara 02, 2016 @ 18:54:18

    psişik güçler için meditasyon var mı

    Beğen

    Cevapla

Yorum bırakın