Refleksoloji Hakkinda Kisaca


Refleksoloji, geleneksel Cin Tibbina dayanan fakat Misirlilar, Hintliler gibi kadim toplumlar tarafindan da uygulanmis holistik ve acisiz bir saglik tedavi yontemidir. 1300’lu yillarda Marko Polo’nun Cince bir masaj kitabini Italyancaya cevirmesiyle Avrupa’ya yayildigi dusunulen refleksoloji, 1917’de doktor William H. Fitzgerald tarafindanda Amerika’da yayginlasmaya baslamistir.

Genel olarak refleksoloji el ve ayaklardaki (bazen kulaklar) belirli bolgelere parmaklarla uygulanan baski yontemidir. Bu belirli nokta veya refleks bolgeleri vucuttaki organ ve sistemlerle baglantilidir. Dolayisiyla baski yapilan bolgedeki organ veya sisteme oksijenli kan dolasimi artar ve kiside rahatlama, detokslanma, emilim ve disa atilim gibi yararlar saglar.

Refleksoloji herhangi bir hastalik teshis etmez veya tedavi etmez. Fakat duzenli uygulama da, sagligi artirici ve tamamlayici bir terapidir. Ozellikle anksiyete, astim, kanser, kardiyovaskuler rahatsizliklar, pms, diyabet ve bobrek gibi rahatsizliklara destekleyici ozellikler gostermektedir.

Refleksolojistler, refleks noktalarinin oldugu el ve ayak haritalari kullanirlar. Sag ayak, vucudun sag tarafini temsil ederken sol ayak da vucudun sol tarafini temsil eder. Terapinin bir diger amaci vucudun enerjisini dengelemek ve tikanik enerjinin dogal akisini saglamaktir.

Kaynaklar:

Wild Rose College of Natural Healing Reflexology Sertifika Kursum

http://takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/reflexology

Yorum bırakın