Şişkinliği Yenmek


Zaman zaman her birimiz şişkinlik ve hazımsızlıktan yakınırız. Belirli gıdaları diyetimizden çıkarmak gaz azaltmada yardımcı olabilir. Bu gıdalar arasında fasulye, sakız, gazlı içeçekler, lahana, brokoli, soğan ve sarımsağı sayabiliriz. Gluten gibi gıda intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız şüphelendiğiniz gıdaları birkaç hafta diyetinizden çıkarın. Diyet günlüğü tutmak faydalı olabilir.

images

*Hormonal yardımcılar: Eğer şişkinlik özellikle mensturasyon döneminde oluşuyorsa phytoestrogen (bitkisel estrojen) açıdan güçlü gıdaları seçmelisiniz. Keten tohumu, soya, rezene, kereviz ve yulaf gibi.

*Su ve hindistancevizi suyu: Karnınız şişken aklınıza su içmek gelmese de düzenli hidrasyon bedenin temizlenmesi ve sindirimi stimule etmesi açısından önemlidir. Hindistan cevizi suyu elektrolitler yönünden zengin ve özellikle içerdiği potasyum açısından ödem atmaya yardımcı olur.

*Bitkisel yardım: Vücudun su tutması ve şişkinliği atmak için nane çayını deneyebilirsiniz. Nane sindirim sistemindeki kasları gevşetir ve gaz atımına yardımcı olur. Ayrıca sabahları limonlu bir bardak suyla güne başlamak sindrimi kuvvetlendirir ve ödem atmayı destekler. Isırgan otu çayı da diüretik özelliği ve kanı temizlemesiyle yararlıdır.

*Göbek yakıcılar: Yoğurt ve kefir gibi fermante gıdalar sindirim ve atılım sisteminin ihtiyacı olan yararlı bakterileri içerirler. Araştırmalar düzenli yoğurt tüketiminin %70 oranında daha fazla yağ yaktırdığını göstermektedir. Yüksek kalsiyum yağ hücrelerinin bölünmesine ve kortizol seviyesinin düşmesine de yardımcı olur.

nocanvas_gaz-m45nr

Kaynak: Health&Fitness Magazine, July, 2014.

Yorum bırakın