Toksin Nedir?


imgres

Kısaca toksin bedene zararlı etkileri olan kimyasal veya zehirdir. Toksinler sudan veya gıdalardan gelebilir, hatta soluduğumuz havadan bile gelebilirler. Bedenlerimiz toksinleri karaciğer ve böbrek gibi organları kullanarak ter, idrar ve dışkı yoluyla atar.

Genel olarak 4 ana başlıkta toksin merkezlerini sayabiliriz:

Hava: Toksik gazlar ve kimyasallar (metan ve karbon monoksit gibi) atmosfere yayılır ve biz bunu soluruz. Taşıt araçları ve fabrikalardan çıkan ve sızan gazlarda toksik maddelerin diğer kaynaklarıdır. Bir diğer hava kirliliğine sebep olan madde sigaradır. Sigara içmeyip ortamında bulunanlar da bu toksinlerden paydalarını alırlar.

Su: Suyun içinde de çeşitli toksinler bulunmaktadır. Klor, çamaşır suyu, amonyak ve diğer reçeteli ilaçlar içme sularında fazlasıyla bulunmuştur.

Gıda: Gıda katkı maddeleri, fazlasıyla işlenmiş gıdalar, genetiğiyle oynanmış gıdalar derken liste uzuyor. Gıda boyaları (Kırmızı 40) ve tat katkı maddeleri de (MSG ve aspartam gibi) pek çok gıda paketinde yazmaktadır. Günümüzün işlenmiş gıda maddeleri şekere bastırılmış olduğundan bedenin normal hormon dengesini bozmakta gıdalara bağımlılık yaratmaktadır. Sinir sisteminize etkileri de cabası. Bir diğer toksin madde ise alkoldür. Ölçülü tüketilmesi gerekir.

Kimyasallar: Tarım ilaçları, iyi yıkanmamış sebze-meyveler de bulunur. Bu sebeple organik gıda tüketilmesi sağlık açısından önemlidir. Tüm ilaçların zamanla vücutta toksin biriktirmesi de doğrudur. Civa gibi gıdalarda ve diş dolgularında bulunan toksinler de zararlıdır.

Toksinlerden arınmak için her sene düzenli olarak detoks arınma diyetleri yapılmalıdır. Bu tıpkı arabanızı periyodik bakıma sokmak gibidir. Bedenin de her sene düzenli arınmaya ihtiyacı vardır. Detoks organlarımız karaciğer, böbrek, akciğerler ve cildimizdir. Bu organlara yardımcı olan diğer sistemler ise sindirim, lenf ve dolaşım sistemleridir. Genellikle oruç tutmak iyi bir detoks türüdür fakat iftar sofraları detoksa uygun seçilmeli ve su kaybını önlemek için sudan vazgeçilmemelidir. Şekeri, unu ve paketlenmiş gıdaları günlük listemizden detoks boyunca çıkarmalıyız.

Sauna ve sıcak yoga da cildin rahatlaması için öenmlidir. Kuru fırçalama ve epsom deniz tuzları da faydalıdır.

 

Kaynak: http://kblog.lunchboxbunch.com/2009/09/what-are-toxins-in-my-body-detox-101.html

 

Yorum bırakın